Bu Blogda Ara

14 Şubat 2017

Kakaolu Şokosufle

                                   

   Herkese merhabalar,

   Uzunnn zamandan beri sufle yapmayı bekliyordum. Aslında kolay bir tarif ama bir o kadar da zor nedense. En azından bana öyle geliyor. Kıvamını tutturmak, bitteri dengelemek, kabarmasını sağlamak.. Aslında yumurta beyazını kabartmak bir işzaten :)  Bunu yapabildiyseniz zaten tarifinin büyük bir bölümünü yapmış oluyorsunuz. ''Ohh be deyip işinize devam edebilirsiniz.'' 

   Elimde var olan bir tarifi denemek istedim. Birazcık kek gibi oldu. Tarifte belirtilen 50 dakika çok fazla geldi. Tabi biraz da nasıl sevdiğinize bağlı. Şahsen ben sevim, içi ıslak kek gibi olmuş fakat arkadaşlarım daha akışkan istediklerini söyledi. Eğer böyle seviyorsanız fırında daha az bekletmenizi öneririm, yazılan diğer tariflerde olduğu gibi. Aşağı yukarı sufle tarifleri birbirine benziyor. Herhangi birini denedikten sonra kendi tadınızı zamanla bulacağınızı söylüyor, tarifimi denemenizi tavsiye ediyorumm. 

Malzemeler
  • 4 su bardağı süt
  • 1 su bardağı tozşeker
  • 200 gram bitter çikolata (sütlü de tercih edebilirsiniz.)
  • 50 gram tereyağ
  • 2 tepeleme yemek kaşığı un
  • 4 yemek kaşığı dolusu kakao
  • 1 çay kaşığı tuz
Yapılışı
  1. Tereyağını orta boy bir tencereye koyup, orta ısılı bir ateşte eritin. Yağ erir erimez unu ekleyip tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 2 dakika kavurun.
  2. Un hafifçe sararınca, üzerine azar azar sütü ekleyin. Bir taraftan hızlıca karıştırmaya devam ederken, bir taraftan da tozşeker ve kakaoyu katın.
  3. Küçük parçlalara ayırdığınız çikolataları da ilave edip pürüzsüz bir kıvamda olması için sürekli kaynamaya başlayınca ocaktan alıp hafifçe ılınmasını bekleyin.
  4. Diğer taraftan, oda sıcaklığında bekleyen yumurtaların sarıları ve beyazlarını ayrı ayrı kaplara alın. Yumurta beyazlarının üzerine tuzu ekleyip mikserin yüksek devriyle en az 8-10 dakika, katılaşıp kar gibi oluncaya kadar çırpın.
  5. Yumurta sarılarını da mikserle 1-2 dakika, köpük köpük oluncaya kadar çırpın.
  6. Hafifçe ılık hale gelen çikolatalı muhallebinin üzerine önce yumurta sarılarını ilave edip takta kaşıkla hızlıca karıştırın.
  7. Kar gibi olan yumurta aklarını yavaş yavaş ve yine tahta kaşıkla hızlıca karıştırarak ilave muhallebiye ekleyin.
  8. Tek kişilik fırın kaplarını ya da kenarları yüksek büyük boy sufle kabını yumuşak margarinle iyice yağlayıp içlerine un serpin.
  9. Sufle karışımını kaplara ya da büyük kava üzerinlerinde kabarma payı bırakarak aktarın.
  10. Sufleleri 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında, iyice kabarıncaya kadar, en az 50-60 dakika pişirin.
  11. Çırpılmış krema ve pudra şekeriyle beraber sıcak sıcak servise sunun.

NOT:
* Yumurta beyazlarının köpük olması için yumurtalar oda sıcaklığında olmalı. Kesinlikle yumurta sarısı ile karışmamalı.
* Yumurtalar köpük olmaya başlayınca tuzu atabilirsiniz.
* 175 dereceye ayarladım ama 180 derece veya 220 derece de daha az pişirebilirsiniz.
* 50 dakika demiş ama ben 30 dakika pişirdim. Buna rağmen akışkan olmadı, ıslak kek gibi oldu. Eğer akışkan olmasını istiyorsanız 20 dakika pişirin.
* Malzemenin yarısını yapmama rağmen 6 kase çıktı. Buna göre hazırlamanızı öneririm.

Afiyetler olsun...... :=)



Hiç yorum yok: